Naast vaccineren op afspraak is het vanaf maandag 17 januari voor iedereen van 18 jaar…
Het vergeten plantseizoen
Klimaatverandering
Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Het najaar is dan ook een uitstekend jaargetijde om te planten.
Besparen op kraanwater
Er zijn eenvoudige maatregelen die tuinbezitters kunnen nemen om hun tuin klimaatbestendig te maken, de kans op verdroging te verkleinen en wateroverlast te verwerken tijdens hoosbuien. Daarmee wordt voorkomen dat kostbaar drinkwater gebruikt moet worden om de tuin te sproeien.
Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk regenwater in de eigen tuin op te vangen met een regenton of een vijver. Door beschutte plekjes in de tuin te creëren met bijvoorbeeld hagen en bomen kan de wind de grond en planten minder snel uitdrogen. Door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten, wordt voorkomen dat de aarde in de tuin uitdroogt omdat de grond onder de bodembedekkers koel en vochtig blijft.
Wanneer water geven?
Wie meent toch water te moeten geven, kan dat het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds doen want overdag verdampt het water snel. Het is beter om af en toe flink veel water te sproeien dan elke dag een beetje; de planten worden hierdoor sterker. Er is één uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Maar door in het najaar te planten helpt de natuur flink.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het vergeten plantseizoen en tuintips op www.vergetenplantseizoen.nl.